Rabu, 20 Februari 2013

A.B membitching pasal filem terbaik.


Pencalonan Akhir Festival Filem Malaysia 25 sudah diumumkan. Beberapa tahun kebelakangan ini Festival ini sebenarnya satu program kelakar, Paling kelakar tahun lepas bila ada satu organisasi yang mencalonkan peneraju tertinggi untuk menang anugerah juga...memang lah merepek... tapi kat Malaysia, macam Mamat Khalid sindir-sindirkan lah dalam filem filem zombi dia... Merepek itu perkara yang diraikan... harap tahun ini tidak kelakar sangat... harap lah....

Haha,

Ok ini senarainya... aku bitching pasal Filem Terbaik dulu kot, kategori lain hari lain...
Dari senarai ini, Aku lihat SAM paling underdog dan diikuti oleh Ombak Rindu. Sebenarnya aku tak faham kenapa SAM perlu ada dalam senarai ini? Hahahaha... Ok, pilihan aku dan aku syak sememangnya menjadi pilihan popular adalah Bunohan.

Kenapa Bunohan? Selain mendapat pengiktirafan dari luar, filem ini lengkap sebagai sebuah filem yang 'bagus', Filem yang bagus adalah diceritakan melalui 'visual'. Bunohan ini mempunyai semangat 'sinema' yang sangat 'menegangkan' libido sinefelik aku.

                                                                              Power!....


Popular di kalangan pengkritik, celik filem, skolar dan budayawan. Sampai sekarang, filem ini masih diperkatakan. Bagai manapun, ianya tidak popular di kalangan penonton makan bertih jagung.

Ini polemik yang agak tolol sebenarnya, nak cakap tolol pun kadang kala rasa semacam juga...kalau tak takkan si professor pakai Goggle pun bitching tentang filem ini yang dikatakn syok sendiri... ini skolar ni... ni jenis jenis yang memang mudah dipanggil jadi juri untuk festival macam ni.


                                                                    #$%^&&%$$#


Selain itu, kena faham juga, penganjur dan penganjuran festival filem kadang kadang berselirat dengan kronisme dan favouritisme. Kat negara luar pun sama... ini bukanlah satu persoalan yang penting pun... siapa menang pun tak penting sebenarnya...

Macam aku cakap tadi lah...seronok sahajalah festival nak buat gelak-gelak...

29 Februari bukan tidak bagus. CGI. Kat Malaysia ni kadangkala 'bagus' itu dilihat dengan penggunaan teknologi. Ada teknologi baru dalam sesebuah karya ( walaupun sebenarnya tidak lah baru mana) orang dah cukup kagum. Betul lah tu, perpindahan teknologi boleh memajukan industri. Tapi jauh mana boleh pergi? Kahkahak..kena tanya itu juga? Gah dalam negara, tapi tak lepas kemana pun tak perlu juga...ngabihkan boreh yo....paling takut kalau kepakaran teknologi itu pula rata rata tenaga kerja luar. Ok, ini dah terkeluar dari topik.. berbalik kepada 29 Februari, filem in CGI bagus, teknologi kesan khas memang lah kekuatan KRU, dengan backup duit yang...hahahaha... ok, bagus bagus..bukan tidak bagus, cerita pun bagus. Tapi masih nilai 'ketinggian' karya itu di bawah 'Bunohan'.

Kalau Forest Gump boleh buat 15 tahun lepas...takkan KRU tak boleh? teknik baru ni...hahaha


Tapi kalau juri tengok pada teknologi...hah.. tak boleh nak cakap apalah kan?
Kalau juri tengok pada KRU? hah lagi lah tak boleh nak kata apa kan? hahahaha


SAM pula bagus, pop corn yang sedap, budak Shafiq ni buat filem yang boleh dilayan, sinematografi dengan suntingan sangat moving. Tapi untuk menang...bukan lah kot. Dapat top 5 pun lu kira dah dahsyat la Shafiq... filem thriller ini secara peribadi aku suka...boleh lah layan...

Sam dan Lisa ( Familiar tak dengan filem yang hero dan heroin dia guna nama sendiri? hah? resipi kejayaan bro... resipi kejayaan ..hahahahaa)


                                                          Awwww... Syafiq ( ye ke pun dia)
Ombak Rindu?

Ini masalah... Aku tak layan filem romantik. Kalau aku bagi pendapat pun sebenarnya 'bias'. Mungkin kalau tengok dari sambutan, filem ini paling mendapat sambutan. Tapi takkan nak tengok kuantiti dari kualiti. Ini tanya juri. Aku tak tengok pun filem ni...sampai sekarang ada DVD pun..aku bukak, tak sampai setengah jam Aku tutup balik. Aku just tak boleh layan.


                                              Tuhan tolong keraskan hati aku untuk tengok filem ni...


Songlap, aku ada review juga, sila lah cari, dan ini jatuh nombor dua pilihan aku. kiusah masyarakat marjinal yang divisualkan dengan semangat yang 'raw'. Visual dan Naratif dibancuh sama adil, sama sedap. Filem 'kasar', visual kena lah 'kasar'. Senang kan? Oleh itu, Songlap juga boleh dilihat sebagai sebuah filem yang bagus.

                       Walaupun aku tak rasa Sam pegang baby betul...dan ini trivia..tapi masih..filem ini power.Ini pendapat aku lah...

Ok, nak pekena teh tarik dan telur separuh masak dulu... nanti esok sambung balik...Tiada ulasan: